Fastigheterna

Fastigheterna


Fastigheten på Fersens väg 16 stod klar i början av 1962, medan Holmgatan 9 var inflyttningsklar ett år senare. Båda ingick som en del i den omfattande moderniseringen av Malmö och bestod av hyreslägenheter, butikslokaler och kontor. På tomten stod tidigare ett bostadshus från 1800-talet, troligen byggt som arbetarbostäder till Kockums Mekaniska Verkstad som då låg vid det som senare skulle bli Davidshallstorg.

 

I de nybyggda husen på Fersens väg och Holmgatan fanns bland annat bilaffären Saab-ANA, ljuskopieringsföretaget Electra var också tidiga hyresgäster och skulle bli kvar i nära 50 år. Det fanns en sybehörsbutik, läkarmottagning och tandläkare samt kontorslokaler för Sockerbolaget och Tegelcentralen.

 

Arkitekt var Svenivar Ekstrand, som under denna tidsperiod ritade såväl ett flertal flerfamiljsfastigheter som exklusiva privatvillor i Malmö. Byggherre var byggmästare Christian Andersson som kanske är mest känd för sin omfattande verksamhet i Trelleborg. Han flyttade 1962 in med sin familj på sjunde våningen i hörnlägenheten ut mot Fersens väg och Holmgatan.

 

Arkitekturen i de båda husen präglas av det tidiga 60-talets kvalitetsmedvetna funktionalism med ljusa lägenheter och omsorgsfulla materialval. Entréerna mot Fersens väg och Holmgatan är till exempel helt klädda i klassisk ljusgrön Kolmårdsmarmor på golvet med vit italiensk Carraramarmor på väggarna. Båda trapphusen har den extremt slitstarka och välbevarade Kolmårdsmarmorn som beläggning.

 

Exteriört präglas huset på Fersens väg 16 främst av de tidstypiska fasadplattorna i Carraramarmor, medan femvåningshuset på Holmgatan får sitt karaktäristiska utseende av det gula Minnesbergsteglet. 

 

En konstruktionsmiss gjordes dock när plattorna av Carraramarmor enligt dåtidens byggtradition fästes direkt mot fasadens puts. Av olika skäl visade sig detta inte vara en långsiktigt hållbar lösning och i början av 1980-talet säkrades plattorna med bultar. Fastigheten på Fersens väg 18 byggdes enligt samma princip och där har man idag bytt ut sin ursprungliga marmorbeklädnad mot en kombination av marmor och puts.

 

Byggmästaren Christian Andersson och sedermera hans döttrar ägde båda fastigheterna fram till bostadsrättsföreningen Haren 12:s övertag 2005. De drygt 50 år gamla fastigheterna är i gott skick och renoveras löpande enligt en långsiktig underhållsplan med syfte att förvalta denna eleganta och gedigna 60-talspärla efter bästa förmåga.


Lägenheter

I bostadsrättsföreningen finns 33 lägenheter på 2 - 5 rok på Fersens väg och 16 lägenheter på mellan 1 - 3 rok på Holmgatan.


Lokaler

I fastigheterna finns kontors- och butikslokaler, som hyrs ut till:

> Dents

> Diabetesföreningen i Malmö

> Lilla Glassfabriken

> Vision

> Restaurang Cataleya

> Mårtenssons Trafikskola

> Mint

> V.E.S.P.AÖvrigt

Porttelefon och hiss finns i båda entréerna. Tvättstuga och mangelrum i källaren på Holmgatan och på åttonde våningen på Fersens väg. Förråd finns i källaren och källsorteringskärl på innergården. Det finns dessutom möjlighet att slänga större saker i en container som föreningen regelbundet placerar på gården.


Bil- och cykelparkering

Bilparkering för föreningsmedlemmar och hyresgäster finns på gården och i källargaraget. Cykelparkering finns både på gården och i källargaraget.